/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Eenjarig onkruid

Harig knopkruid

Harig knopkruid is een onkruid die je kunt herkennen aan de witte lintbloemen en gele buisbloemen. De bladeren staan tegenover elkaar en hebben een druppel vorm. Door het relatief kleine wortelstelsel is dit onkruid vrij eenvoudig te verwijderen.

Wat is harig knopkruid?

In de periode juni tot en met de herfst staat harig knopkruid in bloei. De plant heeft een hoogte van 20 tot 45 centimeter en valt op door zijn tegenoverstaande bladeren. De bladeren hebben een getande bladrand en de witte lintbloemen zijn drietandig. De gele buisbloemen bestaan uit schubben in plaats van uit haren. Knopkruid komt meer voor op bodems met een lage pH, een goede drainage en minder beschikbaar magnesium en calcium.

Harig knopkruid vindt zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika. Vanaf ongeveer 1925 groeit deze plant ook in Nederland.

Harig knopkruid bestrijden

Het lastige aan harig knopkruid is dat de plant veel zaden produceert waardoor hij zich in hoog tempo verspreidt. Eén plant kan maar liefst 5000 tot 30000 zaden verspreiden. Ook kiemen de zaden snel. Het meest effectief is om knopkruid geen kans te geven. Dit doe je met behulp van concurrerende gewassen waardoor de ontwikkeling van het knopkruid belemmert wordt.

In eerste instantie kun je proberen om het harig knopkruid handmatig te bestrijden. Hiervoor is het van belang dat je tijdig ingrijpt. Verwijder niet alleen de bovengrondse delen, maar ook de gehele wortel.

Lukt het niet om van het harig knopkruid in je tuin af te komen? ROUNDUP® heeft diverse professionele onkruidverdelger producten werkzaam tegen knopkruid. Voor gazons is ROUNDUP® Gazon Onkruidvrij een goede oplossing. Dit product bestrijdt knopkruid, zonder je gazon aan te tasten. Heb je last van knopkruid in je tuin of tussen je bestrating? Gebruik dan één van de onkruidverdelgers van ROUNDUP®. In ons assortiment vind je kant-en-klare sprays en concentraten, zeer geschikt voor grote oppervlakten.

Geschikte producten

Uit deze categorie