/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]

Last van geel onkruid? Dit kan het zijn

Doordat er veel verschillende onkruiden zijn met gele bloemetjes, kan het even zoeken zijn om welke soort onkruid het precies gaat. Door de vrolijk gekleurde bloemetjes worden sommige planten door de een wel gezien als onkruid, terwijl de ander het een kleurrijke toevoeging vinden aan hun tuin. Wanneer de planten met de gele bloemetjes niet gewenste zijn, bijvoorbeeld omdat ze ongecontroleerd in het gazon groeien, is het handig om te weten om welke soort geel onkruid het precies gaat. Wij zetten daarom een aantal bekende gele onkruiden voor je op een rij.

Paardenbloemen

Een van de bekendste gele onkruiden is de paardenbloem. Met de pluizige witte zaadjes weet deze bloem zich in een razend tempo te verspreiden. Voor de biodiversiteit is de paardenbloem een geweldige toevoeging. Verschillende nuttige insecten zijn namelijk dol op deze gele bloem. Er zijn overigens maar liefst meer dan 250 verschillende soorten paardenbloemen.

De meest effectieve manier om paardenbloemen te verwijderen uit je gazon of tuin is door de grond te schoffelen. Verwijder niet alleen de bovengrondse delen, maar ook de volledige penwortel. Dit kun je het beste doen met behulp van een penwortelsteker.

Boterbloem

Boterbloem is een kruidachtige plant met fel gele bloemetjes. Kruipende boterbloem is een variant die door heel Nederland voorkomt. Hij groeit in bermen, op dijkhellingen, in weilanden en in tuinen. Hij wordt 10 tot 50 centimeter hoog en bloeit van april tot juli. Boterbloem is ook een veel voorkomend onkruid in het gazon.

Je kunt boterbloem effectief verwijderen door niet alleen de bovengrondse delen van de plant, maar ook de gehele wortel te verwijderen. Gebruik hiervoor een onkruidsteker.

Speenkruid

Speenkruid is een geel bloeiende plantensoort die je na de winter kunt vinden in schaduwrijke bermen, wegkanten, parken, loofbossen en tuinen. Speenkruid heeft bloemen met een doorsnede van zo’n 3 centimeter. 

Door zijn bol vormige wortelstokken is speenkruid lastig te bestrijden. Bij het verwijderen van de plant is het belangrijk om niet alleen de plant, maar ook de knolletjes zo veel mogelijk te verwijderen.

Klaverzuring

Klaverzuring heeft kleine gele bloemetjes met bruinrode bladeren. Doordat de zaden van deze plant openspringen bij aanraking verspreidt hij zich snel door je tuin. Omdat deze plant zich zo snel verspreidt is het vaak nodig om periodiek het verwijderen van dit onkruid te herhalen. Doe je dit niet, dan blijft het onkruid terugkomen en zich verder verspreiden.

Klein Kruiskruid

Klein Kruiskruid wordt nog wel eens verward met een paardenbloem. Toch is dat het niet! Klein Kruiskruid groeit en bloeit het hele jaar door. Met zijn korte levenscyclus en mogelijkheid tot zelfbestuiving vermeerdert hij zichzelf in een hoog tempo. Eén plant heeft gemiddeld meer dan 1000 zaden. Vaak is deze plant 10 tot 20 centimeter hoog. Onder ideale omstandigheden kan hij een hoogte van 50 centimeter bereiken. 

Om verspreiding van Klein Kruiskruid te voorkomen is het belangrijk om de onkruiden handmatig te verwijderen. Doe dit nog voordat de plant in bloei staat.

Van welk onkruid je ook last hebt, met ROUNDUP® heb je altijd een betrouwbaar en effectief product bij de hand. Bekijk hier ons volledige assortiment met onkruidbestrijdingsproducten. Staat jouw gele onkruid er niet bij? Bekijk ook onze onkruidgids.

Geschikte producten

Uit deze categorie