/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]

Onkruid verwijderen met azijn

Azijn is een veel gebruikt huis, tuin en keukenmiddel als het gaat om de bestrijding van onkruid en groene aanslag. Maar wist je dat dit niet is toegestaan in Nederland? Uit onderzoek van de RIVM is namelijk gebleken dat het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag de nodige risico's met zich meebrengt. Wij leggen je het uit!

De risico's van azijn

Als je een rondje googelt kom je veel tips tegen met azijn, zoals schoonmaakazijn, voor het bestrijden van onkruid en verwijderen van groene aanslag. In de markt vind je vaak ook flessen en jerrycans met azijn, dit bevat soms wel een concentratie van 80% azijnzuur. Uit onderzoek van het RIVM blijkt echter een concentratie vanaf 6,6% azijnzuur al een risico te kunnen opleveren voor:

  • Waterorganisme
  • Planten
  • Bodemorganisme, zoals regenwormen en insecten

Daarnaast is het werken met azijnzuur ook voor jezelf niet gezond. Bij een percentage van 10% azijnzuur of hoger ontstaat namelijk de kans op huidirritatie en oogirritatie. Vanaf 25% kunnen er zelfs ernstige brandwonden of oogletsel ontstaan. Adem je damp of nevel in, dan brengt dit gelijke effecten met zich mee voor je luchtwegen.

De verschillen in azijn

Er zijn verschillende middelen op de markt tegen onkruid en groene aanslag met daarin azijnzuur. Belangrijk om te weten is dat de concentratie azijnzuur in deze middelen vele malen lager is, waardoor het gebruik hiervan is toegestaan. Je mag deze toegelaten middelen dan ook gebruiken op verharde delen van de tuin.

Alle gewasbeschermingsproducten worden in Nederland gekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Het Ctgb toetst of het product bij juist gebruik veilig is voor de mens, dier en milieu en of ze werkzaam zijn. Zolang je de gebruiksaanwijzing van deze producten hanteert zijn ze dus veilig om te gebruiken. 

In het onderzoek van het RIVM gaat het niet over het gebruik van keukenazijn als voedingsmiddel of het gebruik van schoonmaakazijn als reinigingsmiddel in huis. Keukenazijn is van voedingskwaliteit en daarmee veilig voor consumptie. Schoonmaakazijn mag worden gebruikt als reinigingsmiddel in huis.

Het gebruik van natuurazijn (als oplossing van azijnzuur) is overigens wel toegestaan in Nederland als zogeheten 'basisstof', bij juist gebruik. Dit komt omdat het percentage azijnzuur vaak een stuk lager ligt. Het gehalte azijnzuur in dit middel is niet hoger dan 10%.

Het bestrijden van onkruid of groene aanslag

Wanneer je onkruiden wil bestrijden is het belangrijk om dit eerst met de hand te proberen. Verwijder hierbij niet alleen de bovengrondse delen van de plant, maar ook de wortels. Let er op dat je de wortels in zijn geheel verwijderd. Doe je dit niet, dan kunnen onkruiden terugkomen.

Lukt het niet om het onkruid te bestrijden, is er ontzettend veel onkruid of heb je last van groene aanslag? In dat geval biedt ROUNDUP® verschillende producten aan die veilig zijn voor mens en het milieu.

ROUNDUP® Totaal Onkruidvrij Concentraat is een van de middelen die onkruiden effectief bestrijdt. Dit middel is biologisch afbreekbaar en bevat een werkzame stof die van natuurlijke oorsprong is. Hanteer bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen ten alle tijden de gebruiksaanwijzing en dosering die vermeld staat op de verpakking.

Geschikte producten

Uit deze categorie